Inleiding

De roman De meeseter en Margarita van Michail Boelgakov is, onder andere, een satire. De auteur hekelt bestaande personen uit de Sovjetunie van de jaren '30 en creëert absurde situaties door werkelijkheid en fictie door elkaar te weven. De satire schuilt ook in kleine details die vaak ogenschijnlijk onbelangrijk lijken, maar betekenisvol zijn voor wie weet waarom ze vermeld worden. Het is geen toeval dat de trambestuurster die in hoofdstuk 3 Berlioz onthoofdt aan de Patriarchvijver «een rode halsdoek» draagt, of dat de meester in hoofdstuk 13 aan Ivan Bezdomny vertelt dat hij «dezelfde jas aanhad, maar dan zonder knopen».

In dit gedeelte van onze app vindt u, per hoofdstuk gerangschikt, alle mogelijke uitleg van namen, situaties, citaten en andere elementen die kunnen helpen om de roman beter te begrijpen. De termen worden vermeld naarmate ze chronologisch voor het eerst in de roman verschijnen..

De annotaties in deze app zijn vrij beknopt. Ze zijn bedoeld als een soort eerste hulp - terwijl u de roman leest kan u uw smartphone raadplegen om informatie te krijgen die u helpt om de namen en de referenties te begrijpen, zodat u uw leesplezier niet hoeft te onderbreken. Meer gedetailleerde annotaties en beschrijvingen van de politieke, economische, sociale en culturele context van de roman kan u vinden op de Master & Margarita website.

In de linkerbovenhoek van deze app kan u een menu activeren om door de hoofdstukken te bladeren. Met de pijlen onderaan elke pagina kan u naar de volgende pagina gaan, of terugkeren naar de vorige pagina.


Volgende