Tweegevecht tussen professor en poëet

Stravinski's hospitaal

Het hospitaal van dokter Stravinski is gebaseerd op het Chimki Stadsziekenhuis Nr. 1 gelegen in het noordelijk deel van Moskou. Het werd gebouwd in 1907, oorspronkelijk als datsja voor de zakenman en weldoener Sergej Pavolvitsj Patrikejev (1867-1914). Patrikejev was lid van de Moskouse gemeenteraad en erecurator van de Tsaar Aleksejschool. Ontwerper was de beroemde architect FrantzSchechtel, pseudoniem van Fyodor Osipovich Schechtel (1859-1926), die in 1902 ook het Moskouse Kunsttheater MKHAT ontworpen had, en waarvan nog talrijke gebouwen in Moskou te zien zijn.

U kan een uitgebreide beschrijving van het hospitaal vinden in de sectie Plaatsen van de Master & Margarita website.

Het Chimki Stadsziekenhuis Nr. 1
Het Chimki Stadsziekenhuis Nr. 1

Het lijkt Metropol wel!

Het Metropol hotel werd tussen 1899 en 1903 gebouwd door de Britse architect William Walcot (1874-1943). Dit post art-nouveau hotel heeft 400 kamers en suites, en is rijkelijk gedecoreerd met mozaïeken van de kunstenaar Michail Vroebel (1856-1910). De bouw werd gefinancierd door de industrieel, koopman en ondernemer Savva Ivanovitsj Mamontov (1841-1918), die een cultureel centrum wou bouwen. Walcot nam deel aan een open concours met een ontwerp dat de codenaam Женская головка [Zjenskaja golovka] of Vrouwenhoofd kreeg. Hij behaalde de vierde plaats en verloor van Lev Nikolaevitsj Kekoesjev (1862-1917/1919?). Maar Mamontov negeerde de beslissing van de professionele jury en kende de opdracht toe aan Walcot, terwijl Lev Kekoesjev later het team zou vervoegen als project manager. Meer dan eens werden de originele plannen van Walcot gewijzigd tijdens de uitvoering. Alles bij elkaar bleven er nog weinig overeenkomsten tussen het bestaande hotel en het ontwerp van 1899.

Het Metropol is het toneel geweest van heel wat historische evenementen, zoals de speeches van Vladimir Lenin en de bijeenkomsten van het Centraal Comité van de Russische Republiek in 1918-1919. Het werd één van de hotels speciaal uitgebouwd voor buitenlanders. Het is nog altijd een van de meest luxueuze hotels van Moskou.

Het Metropol hotel
Het Metropol hotel

Klik op de volgende link om te zien hoe het hotel zich vandaag presenteert.


Ze hoorden hem helemaal uit over zijn vroegere leven

Opnieuw zien we een verwijzing naar de vrijmetselarij. Vóór een leerling wordt toegelaten om ingewijd te worden, wordt hij onderworpen aan een grondige ondervraging, vergelijkbaar met deze die Ivan ondergaat, zelfs over «oom Fjodor uit Vologda die zwaar aan de drank was geweest». Bij die ondervraging zal de kandidaat niemand van de vrijmetselaars leren kennen, buiten de hem al bekende onderzoekers. Pas nadien zal hij de Grootmeester ontmoeten. In de roman wordt de ondervraging van Ivan uitgevoerd door «drie in het wit gestoken personen, twee vrouwen en een man». Pas daarna zal hij dokter Stravinski persoonlijk ontmoeten.

De interesse van Boelgakov voor de symbolen van de vrijmetselarij kan onder meer verklaard worden door het feit dat zijn vader Afanasi Ivanovitsj Boelgakov (1859-1907), die theoloog en kerkhistoricus was, een artikel had geschreven over De moderne vrijmetselarij in haar relatie met de kerk en de staat, dat gepubliceerd werd in de Akten van de Theologische Academie van Kiev in 1903.

U kan méér te lezen over de vrijmetselarij in De meester en Margarita in de sectie Context van de «Master & Margarita» website.


Vorige      Volgende