Op de Mussenheuvels

De Mussenheuvels

De Mussenheuvels of Воробьёвы горы [Vorobjovigori] liggen in het zuidwesten van Moskou aan de oever van de Moskourivier. Je kan er, als je dat wil, met de kabelbaan naar boven, van waaruit je een mooi uitzicht hebt over de stad. In 1953 werd er het gebouw opgericht van de Moskouse Staatsuniversiteit, één van Stalin's zogenaamde Zeven Zusters. Dat zijn zeven nogal bombastische wolkenkrabbers in Moskou die, omwille van hun typisch silhouet, ook wel eens de suikertaarten worden genoemd. De campus van de universiteit is gelegen op één van de hoogste punten van Moskou, op 220 meter boven de zeespiegel en op 85 meter boven de rivieroever.

De Mussenheuvels
De Mussenheuvels

Het Nieuwe Maagdenklooster

Naast de Mussenheuvels ligt het Новодевичье кладбище [Novodevitsje kladbisjtsje] of Novodevitsj klooster, ook wel Nieuwe Maagdenklooster genoemd. Het klooster werd gesticht in 1524 door Vasili III (1479-1533) om de herovering van Smolensk op de Litouwers te herdenken. Maar de meeste van de huidige gebouwen dateren van de 17de eeuw. Hier werd Boris Feodorovitsj Godoenov (1551-1605) verkozen tot tsaar en Sofia Aleksejevna (1657-1704), de heerszuchtige zuster van Peter de Grote (1672-1725), werd hier gevangen gehouden.

Het Novodevitsj klooster heeft één van de beroemdste begraafplaatsen van Rusland, waarop ook Boelgakov zijn laatste rustplaats vond.

Het Novodevitsj klooster
Het Novodevitsj klooster

Twee vingers in de mond en fluiten

Deze manier van fluiten komt veel voor in de Russische folklore. Соловей-Разбойник [Solovej-Razbojnik] bijvoorbeeld was een legendarisch rover die zijn vijanden kon doden met zijn gefluit. Hij leefde in een woud in de buurt van Bryansk. Hij verschool zich in de bomen aan de weg naar Kiev en overrompelde vreemdelingen door te fluiten.


Vorige      Volgende