Hulde aan de haan

Acht gesneuvelde flessen droge witte «Ai-Daniël»

Ai-Danil is een witte wijn uit de Krim (Oekraïne). Ik heb persoonlijk de kwaliteit ervan nog niet getest, maar in maart 2004 werd in Londen een fles Ai-Danil Furmint-Harslevelu uit 1892 geveild voor 2.466 Engelse pond.

Het ventilatieraampje

Het raampje dat hier bedoeld wordt is een zogenaamd форточка [fortotsjka]. Dat is een klein uitklapvenstertje in het grotere venster, bestemd voor de ventilatie. Deze fortotsjka’s zijn uiterst praktisch in de Russische winter, omdat je de lucht kan verversen zonder het hele venster te moeten openen.

Een fortotsjka
Een fortotsjka

Bij het derde hanegekraai

Boelgakov verweeft het thema van de vampieren die bang zijn voor het ochtendgloren met het bijbels verhaal van de verloochening door Petrus. (Mattheüs 26:69-75; Markus 14:66-73; Lucas 22:54-62; Johannes 18:25-27).

Bij de bioscoop

Er was en is nog steeds een bioscoop aan de Sadovaja-ringweg aan het Trioemfalnahaplein nummer 3, op de plaats waar Rimski de taxi neemt. Eerst heette hij Chanzjonkov, daarna Mefrabpom, dan Gorn, en nog later Moskva. Dat is nog steeds de naam, maar vandaag is hij ook opnieuw bekend als de Chanzjonkov Huisbioscoop. Het is één van de weinige bios-copen die uitsluitend Russische films vertonen.

Deze bioscoop met 500 stoelen werd in 1913 opgericht door de bekende filmregisseur Aleksandr Aleksejevitsj Chanzjonkov (1877-1945).

Leningrad station

Als er al ooit een glazen overkapping is geweest in het Leningradstation, dan is ze er nu niet meer. Veelvuldige verbouwingen in de Sovjetperiode hebben de vorm van het station vaak gewijzigd, behalve de voorgevel.

Leningrad station
Leningrad station


Vorige      Volgende